BEČ: Procvjetala biljka nakon 32000 godina!


Objavljeno: 2020-06-26 13:48Genom biljke lat. Silene stenophylla star 32.000 godina preživio je u podlozi od 38 metara sibirskog permafrosta (vječno smrznuto tlo) i procvjetao u epruveti u Beču. Ovaj cvijet koji pripada porodici karanfila je posljednji put cvjetao kada su po svijetu šetali runasti mamuti, saopšteno je iz Eurocomma.


Foto: Eurocomm

Članici ruske akademije nauka Svetlani Yashina i njenom timu je 2012. godine uspjelo da svojim revolucionarnim radom u polju kriobiologije, ćelijske biologije i botanike ožive biljke iz sjemena nepoznatih vrsta starih 32.000 godina.

 

Zahvaljujući dobrim kontaktima s ruskim kolegama profesorica Margit Laimer, dobila je klonirane ćelije biljaka za bečki Univerzitet prirodnih resursa i primijenjenih nauka (BOKU), i kao eksponat za muzej "Mumok".

 

Kako se navodi u saopštenju, cvjetanje ove biljke doprinijeće mnogim zaključcima o evoluciji.

 

Na osnovu genetskih analiza moguće je istražiti kako se biljni genom razvio i prilagodio tadašnjim klimatskim uslovima.

 

"Upoređujući biljku s njenim današnjim rođacima, u koje se između ostalog ubraja karanfili klinčić, istraživači će pokušati saznati kako je razvoj ove biljne vrste tekao i šta se sve promijenilo u posljednje 32.000 godina" saopšteno je iz Eurocomma.


Izvor: NezavisneCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.