BAJDEN: Dejtonski sporazum donio mir, ali posao nije završen


Objavljeno: 2020-12-14 20:01'Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine', rekao je Bajden.


Foto: Dejtonski sporazum donio mir, ali posao nije završen

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden poručio je kako se danas pridružuje međunarodnoj zajednici i ljudima u Bosni i Hercegovini u obilježavanju 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini, za kojeg je Bajden rekao da je najgori sukob na evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata.


"Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, a žalimo za gubitkom oko 100.000 života i raseljavanjem miliona drugih“, rekao je Bajden.


Dejtonski sporazum donio je mir u Bosnu i Hercegovinu i potvrdio njezin suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, poručio je novoizabrani američki predsjednik.


Ipak, dodao je, četvrt vijeka kasnije, jasno je da je posao na promicanju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine - nedovršen.


"Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine", rekao je Bajden.


"Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o svjetlijoj budućnosti i da se ponovo obvežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve njene građane. Kao predsjednik, radujem se saradnji s međunarodnom zajednicom i građanima Bosne i Hercegovine kako bi se napokon ostvarilo obećanje iz Dejtonskog sporazuma - prosperitetna, pravedna i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Evrope - cijela, slobodna i mirna", rekao je novoizabrani američki predsjednik, koji bi dužnost od aktuelnog predsjednika Donalda Trampa trebao preuzeti naredni mjesec.


Izvor: Agencije

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.