Austrija ukida zabranu letova iz BiH, Srbije, Crne Gore...


Objavljeno: 2020-08-01 11:59Austrija će od danas1. augusta, ukinuti zabranu komercijalnih letova iz većine balkanskih zemalja, uključujući i iz Bosne i Hercegovine. Ovim će biti olakšan povratak u ovu zemlju državljanima BiH s austrijskim prebivalištem.


Foto: Austrija ukida zabranu letova iz BiH, Srbije, Crne Gore...

Redovni letovi za Austriju će biti dozvoljeni iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore. Kako se navodi u NOTAM-u, hitnom zrakoplovnom obavještenju koje je upućeno avioprijevoznicima, zabrana zračnog prometa iz balkanskih zemalja u Austriju će biti ukinuta u ponoć 1. augusta, javlja EX-YU Aviation News.


Podsjetimo da su iz Wizz Aira ranije najavili da će do sredine septembra prekinuti operacije na relaciji Tuzla – Beč. Da li će doći do novih ažuriranja linija, ostaje da vidimo.


Austrian Airlines, s druge strane, od sutra će ponuditi usluge avioprijevoza između Sarajeva i Beča, dva puta sedmično.


Air Serbia će od sutra nastaviti s letovima na relaciji Beograd – Beč, dok će Wizz Air od 9. augusta obnoviti letove od Niša do Beča. Wizz Air će također obnoviti svoje linije iz Prištine i Ohrida do austrijske prijestolnice. Ponovo će biti uvedena i linija Podgorica – Beč.


Austrija je ukinula i zabrane letova iz Velike Britanije, Švedske, Portugala, Kine, Albanije, Rumunije, Bugarske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Egipta i Irana.


Međutim, podsjetimo da je ulazak u Austriju zabranjen iz većine balkanskih zemalja, uključujući i BiH. U skladu s nedavnom odlukom jeidno građani BiH s austrijskim prebivalištem mogu ući u Austriju s negativnim PCR testom. Ukoliko se ne uspiju testirati u BiH, PCR test mogu uraditi i u Austriji u roku od 48 sati.


Za državljane trećih zemalja koji nemaju prebivalište u Austriji na snazi je zabrana ulaska. Izuzeci su samo ulasci kroz šengenski prostor i određene zemlje, za sezonske radnike, medicinsko osoblje, diplomate i putnike u tranzitu.


Izvor: KlixCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.