Ašvaganda je snažno oružje protiv raka, deluje i kao antidepresiv


Objavljeno: 2018-02-23 15:57:00Sudeći prema najnovijim trendovima u ishrani, ašvaganda je suplement koji je zbog svojih hraniljivih sastojaka stekao veliku popularnost.Biljka ašvaganda se u ishrani koristila pre 3.000 godina, a poznata je pod nazivom indijski žen-šem ili indijska zimska trešnja. Danas se obično može naći u formi kapsule, pilula, praha ili ulja, ističe dijetetičar Aleks Kaspero.


Foto: YouTube screenshot

 

Ovaj suplement se koristi kao deo ajuverdske medicine za borbu sa stresom i protiv bolova, ali uprkos ovim delotvornim efektima ašvagande, treba voditi računa sa njenom upotrebom. Prema "Memorial Sloan Kettering Cancer" centru iz Njujorka, ašavaganda može da izazove pobačaj, te ako ste u drugom stanju ili dojite, držite se dalje od ove biljke. "Ona jednako može da utiče na delovanje pojedinih farmaceutskih lekova, pa bi trebalo da se konsultujete sa lekarom pre nego što počnete da koristite ašvagandu", ističe dijetetičar Kaspero.

 

 

U nastavku vam otkrivamo šest razloga zašto ašvaganda treba da bude zastupljena u vašoj ishrani.

 

Pomaže kod anksioznosti

Studija iz 2012. godine je pronašla da ljudi koji su koristili ašvagandu kao dodatak ishrani redukovali su nivo hormona korztizola (čija proizvoda se povećava kao reakcija na stres). Još jedna mala studija "Indian Journal of Psychiatry" magazina pronašla je da 88 odsto volontera je doživelo smanjivanje anksioznosti. dok je koristilo ašvagandu, dok je samo polovina iz pladebo grupe imala olakšanje.

Pomaže kod raka

Ašvangda je takođe pokazala odlično dejstvo u borbi protiv raka. Prema studiji iz 2010., ova biljka može da ubije određenje ćelije raka. Neka istraživanja sugerišu da ašvaganda može da pomogne u borbi sa rakom, uz druge tretmane, poput hemoterapije i radijacije. Osim toga, istraživanje je pokazalo da ova biljka jača imuni sistem pacijenata koji su bili podvrgnuti hemoterapiji, tako što povećava broj belih krvnih zrnaca.

 

 

 

Poboljšava seksualni život

Ako imate problem da se uzbudite ili da postignete orgazam, imamo dobre vesti za vas: postoje podaci da ašvaganda može da pomogne kod seksualne disfukncije kod žena. Prema maloj studiji iz 2015. godine, žene koje su oralno unosile koncetrovane doze ašvagande postizale su više orgazma i bile su zadovoljnije seksualnim životom.

Deluje protiv sedih dlaka

Nekoliko studija je pronašlo da svakodnevno konzumiranje praha ašvagande može da poveća produkciju melanina. Samim tim, smanjuje se broj belih vlasi.

Starijim osobama pomaže kod bolova u kolenima

S obzirom da sadrži visok nivo saolonida (koji deluju kao steroidi) ašvaganda može da pomogne u smanjenju bolova u zglobovima i otocima povezanih sa artritisom, prema studiji "Journal of Ayurveda and Integrative Medicine".


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.