Aspirin utiče na čulo vida


Objavljeno: 2018-03-24 12:19:00Sa aspirinom bi trebalo biti oprezan, jer ukoliko se redovno i dugo uzima može dovesti do poremećaja vida.


Foto: RTRS

 

Sa aspirinom bi trebalo biti oprezan, jer ukoliko se redovno i dugo uzima može dovesti do poremećaja vida. Ovo tvrde holandski stručnjaci iz Utrehta na osnovu istraživanja kojim je obuhvaćeno više od 4.000 starijih osoba širom Evrope. Analizirajući ispitanike ustanovili su da se zahvaljujući aspirinu kod četiri odsto javila makularna degeneracija u poznijem dobu, koja se ispoljava delimičnim slepilom.

 

Degeneracija makule je, zapravo, bolest srednjeg dijela mrežnjače, koja se, inače, javlja kod osoba starijih od 50 godina. Ovu bolest ne prati nikakav bol, ali zato otežava ili onemogućava čitanje, vožnju, gledanje TV i prepoznavanje lica, jer je oštećeno središnje vidno polje.

 

S druge strane, periferni vid je očuvan i omogućava obavljanje drugih svakodnevnih aktivnosti. Iako je istraživanje pokazalo uzročno-posljedičnu vezu između uzimanja aspirina i poremećaja vida, stručnjaci još ne znaju precizno šta tačno provocira nastanak bolesti.


Izvor: RTRS
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.