Akupunktura leči anksioznost kod pasa


Objavljeno: 2018-02-10 13:32:00Strah je najčešći okidač za anksioznost i najčešće ga pokreću glasni zvukovi poput grmljavine, vatrometa ili pucanja petardi, ali i odlazak veterinaru ili kod grumera, vožnja kolima… Izolacija, ukoliko su predugo sami kod kuće, nedostatak igre s čovekom, promena u rutini ili dolazak novog člana u porodicu (bebe ili druge životinje) mogu takođe biti okidač za anksiozni poremećaj.


Foto: YouTube screenshot

 

Baš kao i ljudi, i psi poseduju širok raspon emocija, pa tako neretko pate i od anksioznosti. Ona može biti posledica straha, odvajanja od vlasnika ili promena u životnom okruženju. Svaki pas je jedinka za sebe i svaki će na drugačiji način ispoljavati anksioznost. Neki će imati blaže simptome poput skrivanja ili jurenja repa, drugi će pak biti zadihani, više će i češće gristi stvari ili će se upadljivo mnogo i često oblizivati, dok će u ekstremnim slučajevima anksiozni pas glasno lajati i zavijati, biti destruktivan prema stvarima u domu ili agresivan. Takođe, anksioznost se može ispoljiti i tako što će pas urinirati ili defecirati u kući.

 

 

Anksioznost je istovremeno fizički i psihički veoma teška za vašeg psa, i ukoliko se na vreme ne obratite veterinaru, u najgorem scenariju vaš pas može povrediti sebe, drugog psa ili ljude. I zato na prvu naznaku nekih od ovih simptoma, potražite pomoć veterinara i imajte strpljenja – svi poremećaji u ponašanju leče se vremenom, uz puno strpljenja, ljubavi i pažnje.

 

 

Takođe, pomoć možete potražiti i u alternativnoj medicini, tačnije u akupunkturi i kineskim biljkama koje dokazano pomažu kod ublažavanja anksioznosti kod pasa. Ova stara kineska tehnika deluje tako što utiče na centralni nervni sistem, a sprovodi se ubadanjem tankih, sterilnih iglica na određene tačke na telu. Najveći broj akupunkturnih tački nalazi se duž 14 najvažnijih “trasa” na telu, koje formiraju mrežu koja krv i energiju transportuje do svih delova tela.

 

 

Akupunktura proizvodi i psihološki odgovor organizma. Pomaže kod oslobađanja od bola, stimuliše imuni sistem, nervni oslobađa napetosti, podstiče mikrocirkulaciju, i smanjuje upale. Pomaže i postizanju ravnoteže u radu unutrašnjih organa, a značajan napredak uočen je i kod smanjivanja napetosti, anksioznosti i nemira. Kada kuce dođu na terapiju iglicama, mnoge ubrzo utonu u san jer ih tretman umiruje. Kineske trave i biljke koriste se najčešće kao dopuna akupunkturi za maksimalan efekat. Koriste se samo u konsultaciji i prema preporuci eksperta u ovoj oblasti i mogu biti u kapsulama, prahu ili tabletama.


Izvor: Pet Magazin
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.