Ako osetite ove simptome obavezno se sklonite sa sunca


Objavljeno: 2018-08-11 12:13:00Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama u dužem vremenskom periodu može da pregreje naš organizam. To znači da telo više ne može samo sebe da rashladi i vrati temperaturu na optimalnu.Kada temperatura tela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u telu, više se znojimo i brže dišemo, pa se tako telo rashlađuje. Međutim, ovaj obrambeni mehanizam ima i nuspojave.


Foto: YouTube screenshot

Vrtoglavica

 

Možda ste pomislili da je znojenje prvi znak pregrevanja tela, ali vrućina može da "udari" u glavu i u trenutku kada se ne znojite. Visoke temperature prvo utiču na osetljivo tkivo u mozgu pa ćete u stanju pregrevanja tela verovatno prvo osetiti laganu vrtoglavicu.

 

Nagli prestanak znojenja

 

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Treba da se zabrinemo ako znojenje u tim uslovima prestane. To znači da je telo u ozbiljno dehidriranom stanju i gubi sposobnost regulacije telesne temperature. Potrebno je da se odmah sklonite u hlad i unosite vodu u organizam.

 

Osip od vrućine

 

Iako se češće pojavljuje kod dece, osip izazvan vrućinom nije retkost ni kod odraslih. Do toga dolazi kad se blokiraju znojne žlezde, pa znoj ostaje ispod površine kože. Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene tačkice propraćene osećajem peckanja i bockanja.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.