AUSTRIJA: Od petka nove, oštrije mjere na granicama


Objavljeno: 2021-01-12 20:59Od petka će na granicama Austrije biti primijenjen dodatno pooštreni režim ulaska u zemlju. Odgovarajuća uredba biće usvojena ovih dana, a o novoj mjeri ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg već je obavijestio Austrijance u inostarnstvu.


Foto: Od petka nove, oštrije mjere na granicama

Aktuelna mjera obaveznog desetodnevnog karantina za sve koji dolaze u Austriju iz rizičnih regiona i zemalja produžen je do daljeg.

Taj karantin može da se prekine negativnim testom tek nakon pet dana izolacije.

Dodatno se uvodi obaveza onlajn registracije prije ulaska u zemlju.

Ta registracija obavezna je ne samo za strane, već i austrijske državljane.

Kao i do sada od nove mjere izuzeti su prekogranični radnici, tranzitni saobraćaj, kao i osobe koje iz neodloživih porodičnih obaveza moraju u Austriju, te i lica koja su na poslovnom putovanja, koji neće morati u karantin, a ni da se unapred registruju.

Prilikom onlajn registracije lice ne navodi samo ime i prezime, te kontakt podatke, već i gdje je boravilo pred putovanje.

Time austrijske vlasti žele da osiguranju, na primjer, da neko ko putuje iz Švedske u Finsku, a odatle u Austriju, ne izbjegne karantin, jer je Finska na "zelenoj listi" zemalja iz kojih putnici ne moraju u karantin.

Pored toga mora da se navede adresa u Austriji, kao i dužina boravka u zemlji.

Ako neko ima PCR test iz inostranstva, što je preduslov za povratak sa poslovnog putovanja ako se želi osloboditi karantina, isto može proslijediti vlastima onlajn.

Formular koji treba da se popuni nalazi se na sajtu www.oesterreich.gv.at na njemačkom i engleskom jeziku.

Svi putnici koji ulaze u Austriju od petka su u obavezi da prikažu potvrdu o obavljenoj onlajn prijavi preko PTC sistema kako u elektronskom ili odštampanom obliku.


Izvor: Agencije

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.