AUKCIJA: Slika veličine mobilnog telefona koštaće milione!


Objavljeno: 2019-12-20 12:35U Parizu je predstavljen čuveni nagi portret Odaliska, koju je naslikao francuski slikar Žan Ogist Dominik Engr. Reč je o minijaturnoj verziji portreta Velika Odaliska koju je napravio 10 godina ranije.


Foto: Mala Odaliska

Mini Odalisku, belu robinju u orijentalnom haremu, gde se egzotika spaja sa erotikom, Engr je ponudio svom bliskom prijatelju Gilbertu 1829. godine, više od decenije pošto je napravio originalnu verziju, Veliku Odalisku.

 

To je jedan od njegovih najpoznatijih aktova i naglašava fascinaciju orijentom. Minijaturna slika je veličine pametnog telefona, 6 sa 11 centimetara.

 

- Ovo je slika koju je Engr napravio pre svega za sebe. Odabrao je da je uradi u veoma malom formatu, slikarskom tehnikom koja je mnogo lakša, otvorenija i zbog toga je bila namenjena nekom iz njegovog bliskog kruga prijatelja, kaže Pjer Etijen, stručnjak za stare majstore u aukcijskoj kući „Kristi“.

 


"Velika Odaliska" 

 

Na toj slici figura žena je nerealne anatomije, što je dovelo do toga da je Engr stekao ugled slikara maniriste.

 

-Možete videti da se leđa ove žene ne završavaju, neki kažu da se vide tri pršljena, a drugi da ih je previše. U svakom slučaju to zovemo u istoriji umetnosti manirizmom, što znači nešto preterano. Istovremeno Engr ipak voli i klasičnu umetnost, čistoću, to je sve što je želeo da uradi, objašnjava Pjer Etijen.

 

Sliku Mala Odaliska su čuvali naslednici Gilberta sve dok nije prodata na aukciji 2001. godine. Kupila ju je američka kolekcionarka Džejn Rajtsmen za gotovo pola miliona dolara. Sada će ponovo biti ponuđena na prodaju.


Izvor: BlicCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.