1. Lupanje srca

 

Promena nivoa hormona utiče i na rad srca. Neposredno pre ili čim počne menopauza mogu da se osete neke neprijatnosti, kao što su naglo i ubrzano lupanje srca, kao da ćete svakog časa ostati bez daha. Uz to, može da se javi i iznenadna malaksalost, zbog koje morate da sednete nakratko, da se odmorite.

 

2. Upala mokraćnih puteva

 

Imunitet se automatski snižava, i zbog toga dolazi do ponavljanih upala. Zato, čim se desi prva ovakva infekcija u periodu očekivane menopauze, trebalo bi da počnete da uzimate vitamine, koji će vas zaštititi upravo od ovakvih upala u budućnosti.

3. Inkontinencija

Ovaj problem se javlja paralelno sa urinarnom infekcijom. Pre pojave menopauze, naime, naglo slabe mišići u karlici, zbog čega mnogim ženama "slabi petlja". Zato je veoma važno da se na vreme počne sa redovnim vežbama za jačanje mišića u ovoj regiji.

 

4. Bol u grudima

 

Probadanje počinje u leđima i širi se prema grudima. Uzrok može da bude neki zdravstveni problem sa srcem. Ali, mnogo češće probadanje je posledica povećanog nivoa holesterola, što se dešava u ovom periodu upravo zbog variranja hormona.

 

5. Izbegavanje društva

 

Pogoršanje zdravstvenog stanja, ponavljanje bolesti i komplikacije, teraju vas u izolaciju, gde ćete na miru odmoriti od svih problema. Zbog čestih promena raspoloženja, nemate želju da se srećete sa nepoznatim ljudima. To, ipak, nije model ponašanja koji se preporučuje, jer može da uvede u depresiju.

 

6. Nesanica

 

Nagle promene raspoloženja i sve veća nervoza utiču i na pojavu problema sa spavanjem. Žene se, zbog toga, često bude noću oblivene znojem, a čak i u tim trenucima osećaju nagle nalete vrućine i lupanje srca. Da biste se oslobodili ovog problema, pokušajte pre spavanja da primenite neku metodu relaksacije, koje će vas opustiti i pomoće da što pre zaspite.

 

7. Problemi sa seksom

 

Gubi se prirodna vlažnost vagine, što može da se reši češćom upotrebom lubrikanata. I želja za seksom polako nestaje, a žena gubi interesovanje. Menja se odnos prema partneru, ponekad se javlja čak i gađenje, što je takođe uzrokovano hormonskim promenama u organizmu. Odjednom on počinje drugačije da joj miriše, i zbog toga više nije ni atraktivan, ni poželjan.

 

8. Promena kvaliteta kože

 

Dok se u pubertetu zbog hormonskih promena na koži pojavljuju bubuljice i povećava lučenje masnoće, u periodu pre dolaska menopauze dešava se potpuno suprotno. Nekim ženama koža postaje čak ekstremno suva, što može da se reši promenom kreme i odgovarajućom hidratacijom. Idealno vreme je da se počne sa korišćenjem prirodnih ulja, koja će dobro da podmažu kožu.

 

9. Kosa gubi sjaj

 

Kvalitet kose se menja takođe pod uticajem hormona. Gubi se sjaj, a vlasi postaju lomljive. Uz to često se javlja i pojačano opadanje kose. Jedino što u ovom periodu možete da uradite jeste da uzimate vitamine koji će delovati kao botoks, i pomoći će da kosa ponovo bude sjajna i lepa.

 

10. Opuštanje mišića

 

Čak i ako u teretani budete provodili svake nedelje nekoliko sati, mišići više nikada neće biti kao što su bili pre menopauze. Na kritičnim mestima počinju da se pojavljuju suvišni kilogrami, grudi se opuštaju... Dobro odabranim i redovnim aktivnostima ove posledice mogu da se ublaže.