">  " />

'Saradnja sa NATO-om krajem maja ulazi u završnu fazu'


Objavljeno: 2021-05-18 13:44Govoreći o programu reformi za 2021. godinu, Brkić je rekao da ovaj važan dokument, koji definiše političko-pravni okvir za saradnju BiH i NATO-a, krajem maja treba da uđe u završnu fazu. 

 


Foto: Saradnja sa NATO-om krajem maja ulazi u završnu fazu

- Predsjedavajući Кomisije BiH za saradnju sa NATO-om Josip Brkić upoznao je predstavnike Atlantskog vijeća, sa sjedištem u Vašingtonu, o formiranju ove komisije, načinu njenog funkcionisanja i donošenja odluka, te ciljevima i zadacima ovog tijela.

 

U kontekstu dosadašnjeg rada Кomisije, Brkić je informisao sagovornike, na čelu sa izvršnim potpredsjednikom Dejmonom Vilsonom, o dinamici i planu rada, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

 

Govoreći o programu reformi za 2021. godinu, Brkić je rekao da ovaj važan dokument, koji definiše političko-pravni okvir za saradnju BiH i NATO-a, krajem maja treba da uđe u završnu fazu.

 

On je naveo da će Nacrt programa reformi za 2021. nakon pribavljanja mišljenja relevantnih institucija i okončanja e-konsultacija biti upućen Savjetu ministara na razmatranje i usvajanje.

 

Brkić je naglasio značaj konsenzusa koji postoji u BiH o saradnji sa NATO-om, kao i vjerovanja da će iskreni prijatelji BiH poštovati sve odluke tijela i institucija BiH donesene na osnovu konsenzusa.

 

On je zahvalio za odličnu saradnju Štabu NATO-a u Sarajevu i Ambasadi Mađarske u BiH, koja trenutno obavlja ulogu kontakt ambasade za BiH.

 

Vilson i predstavnici Atlantskog vijeća zahvalili su Brkiću za predstavljene informacije i konstruktivni dijalog, a iskazana je i obostrana spremnost za nastavak saradnje.


Izvor: Srna

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.