Kašika maslinovog ulja smanjuje rizik od raka i infarkta


Objavljeno: 2018-06-23 12:28:00Samo jedna supena kašika maslinovog ulja na dan može vam pomoći da živite duže, tvrde eksperti, a prenosi Dejli mejl.Maslinovo ulje, ključna komponenta meditaranske ishrane, dugo slovi za jednu od najzdravijih namirnica.


Foto: YouTube screenshot

Sada, doktorka Sara Brever i dijetetičarka Đuliet Kelov tvrde u svojoj novoj knjizi 'Eat Better Live Longer' da ulje može da vam produži život. One tvrde da maslinovo ulje sadrži antioksidantne koji mogu pomoći u prevenciji ili usporavanju rasta kancera i da smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara – dve bolesti koje su odgovorne su za najviše smrtnih slučajeva u svetu.

 

I dok smanjuje nivo holesterola, krvnog pritiska i bolesti povezanih sa godinama, maslinovo ulje pobljšava kognitive funkcije, kažu eksperti. Jedna supena kašika ulja sadrži oko 100 kalorija, prema Brever i Kelov, tako da ga treba konzumirati umereno.

 

One predlažu jednu kašiku na dan. Takođe, maslinovo ulje ima visok sadržaj mononezasićene masti (mononezasićene masne kiseline) koje pomažu u smanjenu holesterola i eliminišu rizik za srčani i moždani udar. Bogato je i vitaminom E koji je odgovoran za lepu kožu, zdrave oči, kao i jačanje imunog sistema.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.